A KAFF történetérőlVissza az év választáshoz (FLASH)

Díjnyertes filmek még egyszer
2006-02-23
A díjazott filmek újra megtekinthetőek: tovább »
KAFF 2007
2005-11-14
A következő fesztivál időpontja: tovább »
Véget ért a fesztivál
2005-06-20
Öt nap, négyszáz film, három helyszín – vasárnap véget ér a 7. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál. A seregszemlén több mint négyszáz vendég vett részt, az ismétlésekkel együtt öt nap alatt közel négyszáz filmet láthatott a közönség a fesztivál három helyszínén.
Varga Csaba, a nemzetközi zsűri elnöke szerint az idei verseny rendkívül erős volt: számos kiváló alkotás közül választhattak. tovább »
Díjnyertesek
2005-06-20
KAFF 2005 tovább »
A hazai animáció helyzete
2005-06-18
Ma 14 órakor a fesztiválközpontban kerekasztal beszélgetés kezdődik a magyar animáció helyzetéről. Bevezetőként Szemadám Györgyöt idézzük, egy korábbi diskurzusból. tovább »
KAFF egy sajátos SZEMSZÖG-ből
2005-06-18
Naponta friss hangulatképekkel jelentkezik az idei fesztiválon is a SZEM-SZÖG, a szemle félhivatalos napilapja. tovább »
Csákány és bukósisak
2005-06-18
Szombaton este hétkor az ünnepélyes díjkiosztóval véget ért a kecskeméti Animációs Filmfesztivál. Az ünnepségen a legnagyobb vastapsot Szabó Gyula aratta, aki életmű-díjat kapott azért a három évtizedért, amelyet a Magyar népmesék-sorozat mesélőjeként, alkotótársaként töltött. Mikulás Ferenc fesztivál-igazgató zárszavában utalt azokra a lehetetlen körülményekre, amelyek a fesztiválközpont környékét uralták az itt folyó építkezés miatt. „Köszönetképpen” ezért is adott egy csákányt és egy bukósisakot ajándékba a város polgármesterének. És most következzenek a díjazottak:

tovább »
Támogatást ígért a miniszter
2005-06-16
Szoftver-és technikai fejlesztésre ígért támogatást Kovács Kálmán informatikai miniszter Kecskeméten. Az animációs filmfesztivál egyik társ rendezvénye volt szerdán és csütörtökön az eMagyarország Roadshow. A kecskeméti főtéren felállított kamionban a gyerekek és az érdeklődő felnőttek egész nap internetezhettek. A roadshow mai, csütörtöki napján délután Kecskemétre látogatott Kovács Kálmán, aki találkozott Mikulás Ferenc fesztivál-igazgatóval. tovább »
Kányádi Sándor és Lázár Ervin
2005-06-16
A magyar irodalom két óriása, Lázár Ervin író és Kányádi Sándor költő is a fesztivál vendége. Lázár Ervin Bab Berci című művéből készített ugyanis animációs filmet Horváth Mária filmrendező Mesél a kő címmel. Kányádi Sándor A világlátott egérke című kisregénye okán jött Kecskemétre, a műből Szilágyi Varga Zoltán és Nagy Lajos készített filmet. tovább »
Életmű-díjas a nagy mesemondó
2005-06-15
Szabó Gyula színművész neve egybeforrt a Magyar népmesék-sorozattal. A csodálatos orgánumú színész több mint hetven önálló epizód mesélője, ily módon tehát a sorozat alkotótársa volt. Ezt a nagyszerű emberi és szakmai teljesítményt ismeri el idén a fesztivál szervezőbizottsága azzal, hogy Szabó Gyula színművésznek életmű-díjat adományoz, melyet a szombati díjkiosztó gálán adnak át. tovább »
Tisztelgés az alkotók előtt
2005-06-15
Sajnos, az idei fesztiválon sem Szabó Szabolcs, sem Reisenbüchler Sándor nem lehet velünk. A két, méltán elismert rajzfilmrendező még 2002-ben az akkori fesztivál vendége volt, s korábban mindketten többször nyertek díjat a kecskeméti filmfesztiválokon. Idén az emlékük, életművük előtt tisztelgünk, amikor filmjeiket levetítjük. Szabó Szabolcs (1927-2004) Vízipók-csodapók című filmjét június 16-án, délelőtt 9-től láthatják az érdeklődők az Otthon Moziban. tovább »
Húsz éve kezdődött
2005-06-15
Hol volt, hol nem volt… Így kezdődik minden magyar népmese, és így kezdődött az animációs filmfesztiválok története is. 1985-öt írtunk akkor, s bár nem ment minden olyan egyszerűen, mint a mesében, Mikulás Ferencnek és elhivatott segítőtársainak köszönhetően Kecskemétre sereglettek a hazai animáció művészei: a fesztivál megszületett. Azóta húsz év telt el, volt sok fordulat, harc, veszteség és győzelem, és a mese még korántsem ért véget. tovább »
Nyócker, a világszám!
2005-06-15
Nekem 15 éves Dóra lányom mondta először, hogy képzeljem el, van egy rajzfilm, amiben szerepel az L.L. Junior! Nálunk így kezdődött a Nyócker sztorija, amit aztán mozizás (növeltük a nézőszámot!), majd otthoni DVD-élvezet követett. Mások biztos máshonnan közelítettek a filmhez, van, akinek a mamutok, van, akinek Szabó Győző vagy Badár Sándor jön be. tovább »
Ceruza és számítógép
2005-06-15
Az animációs filmfesztivál neves előzsűrijének tagja volt Ivan Ladislav Galeta, horvát képzőművész-tanár, grafikus és filmrendező. A méltán világhírű szakember Zágrábban él, ő vezeti az ottani Képzőművészeti Egyetem animációs és média tanszékét. Rendkívül jól beszél magyarul, így nyelvi nehézségek nélkül kérdezhettük arról: milyennek ítéli a versenybe nevezett filmeket, illetve az animációs művészet helyzetét nálunk és Horvátországban. tovább »
Főtéri rendezvények
2005-06-15
A hagyományokhoz híven, és hangsúlyozva a fesztivál összművészeti jellegét – izgalmas és érdekes programokat kínálunk szerdától Kecskemét főterén is. Mindenekelőtt: a filmeket idén óriáskivetítőn élvezhetjük, a vetítések már délután megkezdődnek. Sok régi kedvencet láthatnak a gyerekek, főként a kecskeméti stúdió produkciói közül. tovább »
Jelentkezés látogatóknak
2005-05-13
Új szolgáltatással bővült a KAFF 2005 honlapja. Online látogatói Jelentkezési lapunkon keresztül, Ön megadhatja, mely napokon szeretne a fesztiválon résztvenni, illetve mely napokra kíván városunkban megszállni, s mi segítünk a megszervezésben. tovább »
Kecskemét ismét az animáció fővárosa
2005-04-16
Húsz évvel ezelõtt találkoztak elõször Kecskeméten a magyar animációs filmmûvészet képviselõi. Az akkori filmszemle ma már nem csak hazai, hanem nemzetközi, összmûvészeti fesztivállá nõtte ki magát. Ami viszont nem változott: a fesztivál szervezõje, lelke a kecskeméti animációs filstudió, a fesztivál igazgatója pedig Mikulás Ferenc stúdióvezetõ. Õt kérdeztük arról, milyen programokat kínál az idei, immár hetedik Kecskeméti Animációs Filmfesztivál. tovább »
Megkezdődött a fesztivál
2005-06-15
Bár már délelőtt megkezdődtek az információs vetítések és benépesült a fesztiválközpont, a hivatalos megnyitó délután 4-kor kezdődött. Mikulás Ferenc fesztivál-igazgató köszöntötte a vendégeket és mutatta be a nemzetközi zsűri tagjait. A fesztivált dr. Bozóki András, kulturális miniszter nyitotta meg, aki kiemelte: a fesztivált rendező animációs stúdió méltán elismert szakmai műhely. Több mint ötven fesztiváldíjat nyertek az idők folyamán az itt készült alkotások, és olyan sorozatok fűződnek a stúdió nevéhez, mint a Magyar népmesék, vagy a Vízipók-csodapók. tovább »
Óriási kecskeméti siker!
2005-06-15
Rendkívül rangos elismerésben részesült a múlt hét végén Szilágyi Varga Zoltán rajzfilmrendező, képzőművész. Franciaországban, az Annecy Filmfesztiválon – amely a világ legelismertebb animációs fesztiválja – a képes forgatókönyv kategóriában elnyerte a nagydíjat. A forgatókönyv Hunyadi Sándor novellájából készült, melynek A jókedvű örmény temetése a címe. tovább »
Színvonal és népszerűség
2005-06-15
Kecskemét városa évek óta támogatja az animációs filmfesztivált. Szeberényi Gyula Tamás, az önkormányzat kulturális és turisztikai bizottsága elnöke szerint ez a filmfesztivál a kecskeméti nyári rendezvénysorozat legkiemelkedőbb, legrangosabb eseménye. tovább »
Mikulás Ferenc levele Grunwalsky Ferencnek
2005-05-27
Grunwalsky Ferencnek, a Magyar Mozgókép Közalapítvány Kuratóriuma elnökének tovább »
Körlevél a szakma képviselőinek
2005-05-27
Tisztelt Ellenségeim és Kedves Barátaim!
tovább »
Középpontban az animációs művészet
2005-05-09
Némi keserűséggel mondhatjuk, hogy a hazai filmművészetnek még mindig mostohagyermeke az animációs művészet. Ezért is bír nagy jelentőséggel, hogy a kecskeméti filmstúdió húsz éve töretlen hittel és lendülettel rendez olyan animációs seregszemlét, amely az ország valamennyi alkotójának és művészeti műhelyének lehetőséget ad a megmutatkozásra. A 7. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál június 15-én kezdődik a hírös városban. A hazai seregszemlével egy időben rendezik meg – immár negyedik alkalommal – azt a nemzetközi animációs filmfesztivált, amely Európa legfrissebb filmtermését hozza Magyarországra. tovább »
Back to year selection (HTML)About the Festival history