Jankovics Marcell 70 

 

A magyar animáció számára 2011 igazi jubiláló évre sikerült: 10 éves a KAFF, 70 éves Jankovics Marcell. 70 év még többnek is tűnik, ha azt vesszük, hogy Jankovics Marcell már 19 évesen a Pannónia Filmstúdióban dolgozott, azaz „nettó” 51 éve munkálkodik azon, hogy a magyar animáció világszínvonalú teljesítménye létrejöhessen.

Mi minden férhet bele 51 aktív évbe? A számok is önmagukért beszélnek, hiszen több száz filmben működött közre, amelyek közül 280-at ő maga rendezett. Az elmúlt félszáz évben több európai generációnak is adott meghatározó, új filmeket. Ki ne emlékezne Gusztávra a 60-as évekből, hányan nőttek fel a Magyar Népmesék című sorozat „hol volt, hol nem volt"-jain? 

És ugye mindenkinek megvan az első magyar egész estés animációs film, a János vitéz és a nyomában készülő Fehérlófia? A művészfilmek se maradjanak ki e gyors emlékeztetőből: Sisyphus 1974 óta nem hiába tört a csúcsokra végül Oscar-díjra is jelölték, majd az 1977-es Küzdők című rövidfilm elvitte a cannes-i Arany Pálmát. Az Ének a csodaszarvasról című egészestés műve a KAFF gyerekzsűri díját nyerte el, és idén, 70 évesen fejezi be Az ember tragédiája című nagyszabású animációs filmjét.

Jankovics Marcell életműve azonban nem „csak” filmkészítésből áll, illusztrál mesekönyveket és szépirodalmi műveket, rajzfilmplakátokat, emblémákat tervez. Tizenhét könyvében, cikkeiben, tanulmányaiban és előadásaiban évtizedek óta foglalkozik művelődéstörténeti, művészettörténeti témákkal: a magyar eredetmítoszok feltárásával csakúgy, mint a felvidéki templomok szárnyasoltárainak méltó megörökítésével.

A Kecskeméti Kulturális és Konferencia Központban rendezett jubileumi kiállításon valamint a jubileumi vetítési programban részletesebben is megismerhetik e szerteágazó életmű ismert és ritkán látott darabjait.

(IVÁNYI-BITTER Brigitta)
 

Ünnepélyes megnyitó: június 15., szerda, 12 óra

A kiállítást megnyitja: HANKISS Elemér, szociológus
 

Június 15–július 13., Kulturális és Konferencia Központ